Fifa 13 – Review

by

FIFA 13 (cunoscut ca si FIFA Soccer 2013) este cel mai nou joc din seria FIFA de jocuri video de fotbal. A fost conceput de EA Canada și publicat de Electronic Arts în toată lumea sub marca EA Sports. A fost lansat in Europa pe 28 septembrie 2012, in Australia pe 27 septembrie 2012, iar in America de Nord pe 25 septembrie 2012. FIFA 13 a fost lanstat pe urmatoarele platforme: Wii U, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation 2, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation Portable, Microsoft Windows, si iOS.

Fifa 13 se afla intr-un “razboi” cu cei de la Konami producatori jocurilor din seria Pro Evolution Soccer, care dupa mine au copiat cam tot de la EA Sports, inafara de modul ” Become a Legend “.

FIfa 13 vs Pes 2013 Review

Grafica, este mai bine optimizată față de FIFA 12, și aici mă refer la detalii, de exemplu, tricourile sunt ude atunci când plouă, adică se vede ud, mai bine ca la FIFA 12.

Mișcările sunt mult mai bine definite față de varianta trecută, jucătorii arată mai binișor, și spun asta pentru că nu e o super schimbare față de 12, părerea mea.

Nu prea am multe cuvinte la acest joc, pentru că, după cum am zis diferențe foarte mari nu sunt, adică de abia l-am instalat, și nu am întâmpinat noutăți…

Jocul e bine optimizat, deci e jucabil și pe calculatoare mai vechi așa.

Referitor la dribling, care sunt favoritele mele, se fac mult mai frumos, și își duc execuția la sfârșit, adică dacă dai 2 comenzi de dribling să le facă amestecat dar brusc, nu într-o tranziție de la una la alta.

Și că tot mi-am amintit, în premieră FIFA 13, are control de tastatură, adică nu apar butoane de Xbox, ceea ce m-a enervat cumplit!!!!

Fifa 13 Review

Jucandu-ma mult timp pe Fifa 13, am putut observa ca dupa ce se face un contact fizic intre doi jucatori, un jucator are sanse sa faca o intindere, sa isi rupa piciorul etc. Astfel, meciul se opreste, iar pentru cateva secunde putem observa ca jucatorul chiar sufera de o ruptura, tinand mana in locul respectiv.

Fifa 13 Review A

In timp ce jocul se incarca, putem sa ne antrenam cu jucatori nostri cu diferite antrenamente:

-Lovituri Libere : sunt trei nivele bronz, argint si aur  in care trebuie sa sutam la poarta cu un zid in fata noastra si sa ochim tintele pentru a obtine cat mai multe puncte pentru a avansa la nivelul urmator pentru provocari mai mari.

– Dribling: ceea ce trebuie sa faci la dribling este sa treci printre jaloane cu precizie fara sa atingem vreunul, trecand cu schema de aceste jaloane primim puncte bonus iar la final putem suta la poarta, iar daca ochim una dintre cele patru tinte care sunt plasate in poarta (vinclu stanga, vinclu dreapta, coltul scurt, coltul drept) primim puncte bonus care ne avantajeaza pentru nivelul urmator.

– Sutul la poarta

Este unul dintre antrenamentele care imi plac cel mai mult, ne lasa sa conducem jucatorul cu mingea la picior lasandu-ne sansa sa tragem la poarta singuri cu portarul in unul dintre tintele care trebuie sa fie nimerite (vinclul stang, vinclul drept, coltul scurt, coltul lung), primind puncte pe cat care ne lasa sa avansam pentru nivelul urmator.

– Pasele precise

Acest antrenament ne pune in faza mijlocasului care trebuie sa dea pasa precisa catre atacanti pentru a porni un contratac, la antrenament trebuie sa pasam cu niste obiecte, pentru a primi puncte si a avansa in nivel.

– Centrarile

Antrenamentul acesta este mai mult pentru fundasi care trebuie sa respinga mingea cat mai precis catre mijlocasi, aici trebuie sa aruncam mingile in cutiile pozitionate cat mai departe de mijloc, nimerind o cutie mai indepartata primim puncte mai multe fata de zona de unde centram.

Lasand la parte acest lucru, Fifa 13 ne mai lasa sa ne controlam jucatorul dupa ce marcheaza, acest lucru a fost adaugat prima data in Fifa 11, dar in momentul de fata sunt mai multe celebrari ale golurilor.

Fifa 2013 pune accent foarte mult pe preluare, care dintr-o preluare reusita putem inscrie cu usurinta, dar aici depinde si de calitatile jucatorului care face preluarea respectiva. Acest lucru nu prea imi place la Fifa 13 deoarece multi jucatori pierd pasa iar echipa adversa porneste pe contra-atac si risc foarte mult sa imi primesc gol, insa atacanti in general fac o preluare foarte buna dupa care isi pun mingea foarte bine pe sut si au sanse mai multe de gol decat dintr-o pasa simpla, dupa care trebuie sa driblam aparatorul echipei adverse.

Loviturile de cap sunt unele din cele mai importante lucruri din fotbal, deoarece daca cumva o minge il depaseste pe aparator, atacantul advers poate profita de greseala facuta de aparator si poate porni catre poarta ramanand singur cu portarul. In Fifa 13 am observat ca daca apesi in momentul potrivit pe butonul cu care pasezi , ai sanse foarte mari de a da cu capul perfect si primul, iar la centrari la fel.

Fifa 13 Review Balotelli

O mica schema care se afla in Fifa 13 este aceea daca jucatorul echipei adverse ramane singur cu portarul nostru, apasand pe butonul de sut fix in momentul cand acesta suteaza, avem sanse mai mari de a apara sutul atacantului.

Eu ma joc Fifa de cand era varianta din anul 99 si pot spune ca jocul a evoluat destul de mult in ultimi 14 ani. Putem observa o grafica mai buna, un sut mai precis, o centrare mai buna, o pasa mai de calitate, dar totusi ce imi placea la Fifa 99 era faptul ca puteam faulta portarul advers cand avea minge in mana 🙂 .

Cam asta a fost tot despre Fifa 13 si sincer sa fiu jocul m-a impresionat destul de mult, acuma daca voua va place  alte genuri de joc nu veti recunoaste calitatea jocului dar daca sunteti un fan al fotbalului si al jocurilor de acest gen ii veti recunoaste calitatile.

Unul din lucrurile cele mai des intalnite la jocurile din seria Fifa sunt glitch-urile cand intram prin alunecare iar adversarul este impins cu viteza sunetului in partea cealalta a stadionului, bine acest lucru se intampla foarte rar.

Jocul primeste nota 9.7 din cauza glitch-urile exemplificate mai sus , dar in rest primeste note de 10 + pentru grafica, realism si sunet cu care a fost adaptat.

Pretul jocului este de 139.90 lei varianta pentru PC, varianta pentru xbox 360 219,90 lei iar varianta pentru Play Station 3 este de 239.90 lei.